Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na veliko soboto bodo verniki k blagoslovu odnesli velikonočne jedi

Ljubljana, 15. aprila - Na veliko soboto, dan pred praznikom velike noči, se kristjani spominjajo Jezusa v Božjem grobu. Na ta dan tudi pripravijo velikonočne jedi, med katerimi so poleg pirhov tudi šunka, hren in potica. Praznovanje velike noči, spomina na Jezusovo vstajenje, bodo začeli nocoj z vigilijo, ki jo bo v Rimu vodil papež Frančišek.

Ljubljana.
Velikonočne jedi, pirhi, obarvana jajca.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Velikonočne jedi, šunka, sušeno meso.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Velikonočne jedi, hren.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Bled.
Potica.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Velika sobota je v Katoliški cerkvi dan celodnevnega čaščenja Jezusa v Božjem grobu, kamor je bil po smrti na križu prenesen na veliki petek. Zgodaj zjutraj duhovniki blagoslavljajo velikonočni ogenj in vodo, s katerima verniki pokadijo in pokropijo domove.

V ljubljanski stolnici bo vigilijo zvečer vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, v mariborski pa mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

ako/moz
© STA, 2017