ESČP: Rusija mora zaradi pokola v Beslanu plačati tri milijone evrov

Strasbourg, 13. aprila - Evropsko sodišče za človekove pravice je danes odločilo, da je Rusija naredila resne napake v obravnavanju drame s talci v Beslanu leta 2004, v kateri je umrlo več kot 330 ljudi. Sodišče je zato Rusiji naložilo, da mora preživelim in njihovim svojcem plačati tri milijone evrov.

Rusija, Moskva.
Študenti so se poklonili spominu na žrtve tragedije s talci v Beslanu v ruski republiki Severni Osetiji, kjer je skupina teroristov iz Čečenije in Ingušetije na prvi šolski dan 1. septembra 2004 v šoli zajela več kot tisoč ljudi. V zajetju talcev je umrlo več kot 330 ljudi, med njimi 186 otrok.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Sodišče je ugotovilo, da ruske oblasti kljub informacijam o načrtovanju terorističnega napada niso naredile dovolj, da bi teroristom preprečile nadaljnje sestankovanje in priprave, prav tako niso primerno zavarovale šole.

Ruske oblasti so v hudi drami s talci v Beslanu v ruski republiki Severna Osetija po presoji ESČP naredile resne napake v pripravi in nadzorovanju varnostne operacije. Sodišče jim je očitalo, da so neprimerno in prekomerno uporabili silo in orožje.

set/mc/set
© STA, 2017