Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Značilna pogača na Slovenskem v velikonočnem času potica

Ljubljana, 12. aprila - Na Slovenskem je značilna pogača v velikonočnem času potica. Kot povitico jo je prvič omenil Primož Trubar leta 1575, prvi recept zanjo je zapisal Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske iz leta 1689. Prvi festival velikonočne slovenske potice na nacionalni ravni, ki bo imel tudi dobrodelno noto, bo v četrtek na Gradu Otočec.

Ljubljana.
Potica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Bled.
Potica.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Bled, Blejski otok.
Ocvirkova potica.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Bled, Blejski otok.
Orehova potica.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Bled, Blejski otok.
Makova potica.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na Slovenskem poznamo več kot 100 različnih vrst potice z nadevi, ki segajo od orehov, rozin, pehtrana, maka in medu do kostanja, suhega sadja in skute.

Janja Štrumbelj, ki je skupaj z drugimi kuharskimi mojstri sodelovala na svetovni razstavi Expo 2015 v Milanu, je za STA dejala, da je receptov za orehovo potico toliko, kolikor je gospodinj, ki jo pečejo.

Kmetijsko gozdarska, gospodarska in obrtno-podjetniška zbornica so že pripravile predlog za mednarodno zaščito slovenske potice.

pse/apo/bs
© STA, 2017