Značilna pogača na Slovenskem v velikonočnem času potica

piše Polona Šega

Ljubljana, 12. aprila - Na Slovenskem je značilna pogača v velikonočnem času potica. Kot povitico jo je prvič omenil Primož Trubar leta 1575, prvi recept zanjo je zapisal Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske iz leta 1689. Prvi festival velikonočne slovenske potice na nacionalni ravni, ki bo imel tudi dobrodelno noto, pa bo v četrtek na Gradu Otočec.

Ljubljana.
Potica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Bled.
Potica.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Bled, Blejski otok.
Ocvirkova potica.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Bled, Blejski otok.
Orehova potica.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Bled, Blejski otok.
Makova potica.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Celotna novica je dostopna le naročnikom.
Novica vsebuje 3.201 znak (brez presledkov) oziroma 572 besed.

Novico lahko kupite. Cena: 1 žeton; na računu: 0 žetonov

pse/apo
© STA, 2017