Roglič z drznim napadom do etapne zmage v Baskiji

Bilbao, 6. aprila - Slovenski kolesar Primož Roglič (Lotto NL Jumbo) je zmagovalec četrte etape dirke po Baskiji. Na 174 km dolgi preizkušnji od Donostie do Bilbaa je za dve sekundi premagal Avstralca Michaela Matthewsa (Sunweb), tretji je bil Italijan Giovanni Visconti (Bahrain-Merida).

Brazilija, Rio de Janeiro.
Slovenski kolesar Primož Roglič.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Z današnjim uspehom je Roglič v skupni razvrstitvi dirke napredoval s 17. na drugo mesto, pred njim je le še Španec David de la Cruz (Quick Step), ki pa ima le sekundo naskoka. Tretji je Poljak Michal Kwiatkowski s tremi sekundami zaostanka.

Roglič je temelje zmagi postavil tri kilometre pred ciljem, ko je uspešno napadel in pobegnil drugim kolesarjem, potem pa uspešno odbijal tekmece. Kazalo je, da ga bodo ujeli, toda slovenski kolesar je zadržal prednost in se na cilju veselil dveh sekund naskoka pred najbližjimi zasledovalci.

Že pred tem je dvakrat poskusil pobegniti, a so ga takrat tekmeci še ujeli, drugič na spustu proti cilju, kar pa ni odvzelo volje Rogliču, saj je načrtoval še zadnji napad in bil tokrat uspešen. Morda mu je nekoliko pomagal tudi manjši padec v skupini za njim v zadnjem kilometru.

Tekmeci so se tako morali zadovoljiti zgolj s sprintom skupine in bojem za drugo mesto, kjer je bil najmočnejši Michael Matthews pred Viscontijem in Poljakom Michalom Kwiatkowskim.

V prvi zasledovalni skupini z minimalnim zaostankom za rojakom je bil tudi Simon Špilak (Katjuša), ki je etapo končal na 24. mestu, skupno pa je 25. z enakim zaostankom kot tretji.

Matej Mohorič (UAE Team Emirates) je bil danes 74., Jani Brajkovič 115., Grega Bole (oba Bahrajn-Merida) pa 126. Skupno so za drugim Rogličem in 25. Špilakom razvrščeni na 69. mesto (Brajkovič), 89. (Mohorič) in 130. (Bole).

V petek bodo koleasrji vozili zahtevno gorsko etapo, 139 km dolgo preizkušnjo od Bilbaa do Eibarja s tremi gorskimi cilji prve kategorije.

tb/tb
© STA, 2017