Vihanje hlačnice simboličen izraz solidarnosti z žrtvami min

Ljubljana, 4. aprila - Na dan za svet brez min z vihanjem hlačnice simbolično posodimo svojo nogo žrtvam min ter tako izrazimo solidarnost. Za fotografijo z zavihano hlačnico in pripisom #PosodiSvojoNogo, ki bo deljena na družbenih omrežjih, bo ITF podaril evro za rehabilitacijo. "Nad odzivom smo pozitivno presenečeni," je za STA ocenil direktor ITF Damjan Bergant.

Ljubljana.
Dogodek Zavihaj svojo hlačnico in simbolno posodi svojo nogo ter Flash Mob, ki ga v tednu boja proti minam organizira ITF - Ustanova za krepitev človekove varnosti.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je dejal, opažajo visoko število fotografij na družbenih omrežjih. "Mislim, da bomo našteli nekaj tisoč ljudi, ki bodo zavihali hlačnico," je komentiral Bergant. Na sončen dan poteka fotografiranje zavihanih hlačnic tudi na Prešernovem trgu.

Onesnaženost z minami se v svetu povečuje. Lani se je število onesnaženih držav povečalo z 61 na 64 držav. V letu 2015 je bilo zaradi min ali eksplozivnih ostankov vojne poškodovanih 6461 ljudi, pri čemer jih je najmanj 1672 izgubilo življenje.

dpr/sk/sk
© STA, 2017