POP TV in Kanal A januarja ne bosta več dosegljiva prek navadnih anten

Ljubljana, 1. decembra - Televizijska programa POP TV in Kanal A bosta 16. januarja prenehala z oddajanjem prek digitalnega prizemnega omrežja. Za gledalce, ki televizijske programe spremljajo izključno prek navadne sobne ali strešne antene, ogled teh dveh programov tako ne bo več mogoč, so danes sporočili iz medijske hiše Pro plus.

Ljubljana.
Mediji, novinarstvo, mikrofoni.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ta korak naj bi prizadel več kot 100.000 gospodinjstev. Po podatkih zadnje terenske raziskave pomlad 2016, ki jo je opravilo podjetje AGB Nielsen, namreč živi v gospodinjstvih s prizemnim signalom 12,5 odstotka prebivalstva Slovenije, starejših od štirih let, poroča spletni portal Žurnal24.si.

Brez signala Pop TV in Kanala A, ki sta prvi in četrti najbolj gledan program v Sloveniji, bo tako januarja ostalo okrog 250.000 ljudi, saj je povprečna velikost gospodinjstva 2,5 člana, še navaja portal.

V Pro plusu ob tem dodajajo, da je sicer gledalcev, ki njihove programe spremljajo prek kabelskega, satelitskega ali optičnega priključka katerega od ponudnika teh storitev, iz leta v leto več.

Razlog za to je bogatejša programska ponudba, boljša kakovost slike, pa tudi zagotavljanje dodatnih storitev za gledalce, prilagojenih sodobnemu življenjskemu stilu in skladnih s tehnološkim napredkom na tem področju (npr. ogled vsebin z zamikom, spremljanje prek različnih platform, dostop do videoknjižnic), pravijo v Pro plusu.

Televizijski programi POP TV, Kanal A, Kino, Brio in Oto ter vsi kanali v HD-različici bodo od 16. januarja na voljo izključno prek tistih ponudnikov kabelskega in IPTV-omrežja ter satelitske televizije, ki se bodo odločili za distribucijo njihovih vsebin v svojem sistemu. Ti lahko torej pričakujejo tudi val novih naročnikov, ki bi še vedno radi spremljali POP TV in Kanal A tudi po njunem umiku iz zraka.

Po poročanju portala Žurnal24.si gre pričakovati, da bo tej odločitvi sledila tudi podražitev paketov televizijskih programov pri ponudnikih kabelske, satelitske in IP-televizije. Pro plus naj bi od kabelskih operaterjev zdaj zahteval približno pet evrov na mesec za vsakega uporabnika. Če bo ta znesek obveljal, si lahko od naročnikov kabelske televizije obetajo dobra dva milijona evrov na mesec.

Kabelski operaterji za Kanal A in Pop TV doslej namreč naj ne bi bili pripravljeni plačevati, ker sta bila programa brezplačno na voljo v zraku. Programa sta bila sicer po zraku oddajana v okviru omrežja oddajnikov za digitalno prizemno televizijo, ki ga upravlja enota Oddajniki in zveze pri RTV Slovenija in za kar je Pro plus tudi plačeval.

Oddajniki in zveze prek svoje mreže oddajnikov sicer oddajajo dva sklopa programov. V enem se nahajajo programi TVS 1, TVS 2, TVS 3, Tele M, TV Koper-Capodistria in Vaš kanal, v drugem pa POP TV, Kanal A, Planet TV, TV 3 medias, Golica TV, Gold TV, Nova24TV, TV Arena in TV Petelin.

V Pro plusu ob vsem skupaj dodajajo, da je gledalcem s sobno ali strešno anteno za dodatne informacije in pomoč na voljo brezplačna telefonska številka 080 28 42.

arh/jes/mke
© STA, 2016