Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Mariborska občina z Verbundom najprej v poskus mediacije

Maribor, 1. decembra - Na mariborskem sodišču bi se danes morala začeti prva v seriji pravdnih obravnav proti avstrijskemu Verbundu, od katerega oškodovanci terjajo odškodnine zaradi škode po poplavah novembra leta 2012. Mariborska občina terja 650.000 evrov, a so se dogovorili za poskus mediacije.

Dravograd, občina.
Reka Drava pri splavarskem pristanu na Gortini.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Dravograd, občina.
Podpis pogodbe med Občino Dravograd in Komunalnim podjetjem Velenje za pripravo projektne dokumentacije za projekt Oskrba s pitno vodo v porečju Drave.
Reka Drava in hidroelektrarna v Dravogradu.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Duplek.
Narasla reka Drava.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Avstrijski upravljavec hidroelektrarn na Dravi naj bi bil v veliki meri kriv za škodo, saj je z nenadnim izpustom prevelikih količin vode iz akumulacijskih jezer povzročil razlivanje Drave po večjem delu njenega toka v Sloveniji. Takratne poplave so povzročile za okoli 100 milijonov evrov škode.

Če mediacija ne bo uspela, se bodo na mariborskem, ptujskem in slovenjgraškem sodišču začela številna podobna sojenja, pri katerih bodo oškodovanci med dokazi navajali hidrološko analizo, ki je potrdila, da naj bi odločitve Verbunda izdatno prispevale k poplavnemu valu.

gm/mg/mg
© STA, 2016