Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Južnokorejska predsednica pripravljena odstopiti

Seul, 29. novembra - Južnokorejska predsednica Park Geun-hye je danes sporočila, da je pripravljena odstopiti s položaja, da pa bo svojo politično usodo prepustila parlamentu.

Južna Koreja, Seul.
Južnokorejska predsednica Park Geun-hye je v televizijskem nagovoru dejala, da je pripravljena odstopiti s položaja, da pa bo svojo politično usodo prepustila parlamentu.
Foto: Xinhua/STA

Potem ko je že več tednov zavračala odstop, ki ga je več sto tisoč ljudi tudi na ulicah zahtevalo zaradi škandala z njeno dolgoletno prijateljico in zaupnico Choi Soon-Sil, ki je v priporu zaradi poneverbe in zlorabe položaja, je danes v televizijskem nagovoru povedala, da vprašanje svojega odhoda, vključno z možnim skrajšanjem mandata, prepušča odločitvi parlamenta.

Dodala je, da bo odstopila, ko bodo poslanci sprejeli ukrepe za gladek prenos oblasti, da ne bi prišlo do praznine ali kaosa pri vladanju.

Predsednica naj bi se s tem želela izogniti ponižanju, da bi jo v napovedanem postopku impeachmenta odstavil parlament, v katerem ima večino opozicija.

vr/jk/vr
© STA, 2016