Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Švicarji bodo na današnjem referendumu odločali o pospešeni opustitvi jedrske energije

Bern, 27. novembra - Švicarji bodo na današnjem referendumu odločali, ali bo država pospešeno opustila proizvodnjo jedrske energije. Poteza bi sicer zmanjšala jedrska tveganja, a bi obenem povečala odvisnost Švice od fosilnih goriv, ki jih uvaža iz Nemčije.

Japonska, Fukušima.
Jedrska elektrarna Fukušima Daiči.
Elektrarna Fukušima, ki stoji 140 kilometrov severovzhodno od prestolnice Tokio, je bila poškodovana po velikem potresu magnitude 9,0 in cunamiju 11. marca 2011.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Za pospešeno opustitev jedrske energije se zavzemajo predvsem v vrstah opozicijskih zelenih in social demokratov. Ti na referendumu vztrajajo že vse od leta 2011, ko je svet pretresla katastrofalna nesreča v nuklearki Fukušima.

V švicarski vladi, pa tudi v panogi, medtem pospešeni opustitvi jedrske energije nasprotujejo in opozarjajo, da Švica v kratkem času ne bo zmogla nadomestiti zalog energije, pridobljene z obnovljivih virov.

Če bodo pospešeno opustitev jedrske energije Švicarji podprli, bi to lahko po poročanju Reutersa državi povzročilo sedem milijard švicarskih frankov gospodarske škode.

zc/tz
© STA, 2016