Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Kolumbiji v četrtek podpis novega mirovnega sporazuma

Bogota, 23. novembra - Kolumbijska vlada in največja uporniška skupina, Revolucionarne oborožene sile Kolumbije bodo jutri v Bogoti podpisali nov oziroma spremenjen mirovni sporazum za končanje 52-letnega konflikta, potem ko so volivci 2. oktobra na referendumu zavrnili sporazum, ki je bil podpisan 26. septembra.

Kuba, Havana.
Podpis mirovnega sporazuma med pogajalci kolumbijske vlade in uporniško skupino Revolucionarne oborožene sile Kolumbije (Farc) za končanje 52-letnega konflikta.
Glavni pogajalec skupine Farc Ivan Marquez skrajno levo in glavni pogajalec kolumbijske vlade Humberto de la Calle skrajno desno.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Novi sporazum, o katerem sta strani dogovor dosegli 12. novembra, bosta podpisala kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos in vodja upornikov Rodrigo Londono. Pričakovati je, da bo sporazum nato potrdil parlament.

Sporazum naj bi končal 52-letni konflikt, ki je zahteval 260.000 življenj.

To je bilo pričakovati tudi od septembra podpisanega sporazuma, ki pa so ga volivci zavrnili. Glavni očitek nasprotnikov sporazuma je bil, da so jo uporniki prepoceni odnesli za vse zločine. V novem sporazumu so nekaj ugodnosti za upornike črtali.

mc/ms/mc
© STA, 2016