Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Danes rekordna udeležba na Volkswagen 21. Ljubljanskem maratonu

Ljubljana, 30. oktobra - Danes bodo v slovenski prestolnici potekali osrednji teki Volkswagen 21. Ljubljanskega maratona, ko se bo na treh razdaljah pomerilo rekordno število tekačev, prijavljenih je 18.244, od tega na 42 km 2074 maratoncev in 536 maratonk. Skupno s sobotnimi teki otrok, osnovno in srednješolcev bo nastopilo skoraj 28.500 tekačev in tekačic.

Ljubljana.
Ljubljanski maraton, tekači, tek.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Trasa bo potekala v središču mesta in njegovi okolici, tretjič bo preizkušnja na najdaljši razdalji potekala v enem samem krogu, proga na 21 km pa bo dala tudi slovenskega prvaka in prvakinjo. Start teka na 10 km bo ob 8.30, teka na 21 in 42 kilometrov pa se bosta začela ob 10.30. Že deset minut prej bo start paraplegikov in rolkarjev. Vse tekaške preizkušnje se bodo začele na Slovenski cesti med hotelom Cubo in Uršulinsko cerkvijo, cilj bo na Kongresnem trgu.

Zmagovalec na 42 km bo prejel 20 tisoč evrov, če bo postavil rekord proge, bo dobil dodatnih tri tisoč evrov, če pa se bo spustil pod mejo 2:08:00, bo odnesel še pet tisoč evrov.

Maraton v slovenski prestolnici stalno raste, izjemno tudi po številu udeležencev. Prvi ljubljanski maraton, ki je bil 27. oktobra 1996, je na 42, 21 in sedem kilometrov pritegnil 673 tekačev, na najdaljši razdalji pa sta zmagala najboljša slovenska maratonca doslej ter lastnika državnih rekordov Roman Kejžar in Helena Javornik.

Na lanskem ljubljanskem maratonu je z rekordnim časom (2:08:21) slavil Etiopijec Limenih Getachew, v ženski konkurenci pa njegova rojakinja Melkam Gizew. Slovenski naslov je osvojil Mitja Kosovelj, ki je bil skupno deseti. Med atletinjami je bila najboljša Slovenka v boju na državni naslov Neža Mravlje skupno peta. Na 21 kilometrov sta bila najhitrejša Rok Puhar in Tina Čačilo, na 10 km pa Jan Petrač in Sonja Roman.

jz/mis
© STA, 2016