Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Državni zbor sprejel novelo zakona o preprečevanju nasilja v družini

Ljubljana, 25. oktobra - Državni zbor je danes s 53 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o preprečevanju nasilja v družini. Njen cilj je zaščititi žrtve nasilja v družini in izboljšati delovanje državnih institucij pri obravnavi tega. Novela izrecno prepoveduje nasilje v družini in telesno kaznovanje otrok, določa tudi možnosti za ukrepanje policije in sodišč.

Ljubljana, DZ.
Zadnji dan redne seje DZ, na kateri bodo med drugim obravnavali predlog zakona o dimnikarskih storitvah in novelo zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.
Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.
Foto: Anže Malovrh/STA

Novela tudi širi opredelitev družinskih članov. V praksi je namreč po navedbah vlade prihajalo do nasilja med osebami, ki so bile v določenem partnerskem ali intimnem razmerju, a jih ni bilo mogoče uvrstiti v nobeno od kategorij družinskih članov.

Prav tako novela širi opredelitev nasilja v družini, saj je kot nasilje opredeljena že grožnja z nasiljem, pa tudi zalezovanje. Obravnava novele se je sicer že od začetka osredotočala predvsem na vprašanje prepovedi telesnega kaznovanja otrok.

bs/apo
© STA, 2016