Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

NIJZ poziva k higienskemu ravnanju z jajci

Ljubljana, 18. oktobra - Nacionalni inštitut za javno zdravje v luči družinske tragedije, v kateri je na Hrvaškem zaradi okužbe s salmonele umrl petletni deček, javnost poziva k higienskemu ravnanju z jajci. Kot opozarjajo, so jajca namreč lahko onesnažena z zdravju škodljivimi mikroorganizmi.

Ljubljana.
Jajca.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Pri shranjevanju jajc se izogibajmo naglim temperaturnim spremembam. Doma jajca shranjujemo v hladilniku, na temperaturi, do označenega roka uporabe, vse to pa v originalni embalaži. To embalažo po uporabi zavržemo in je ne uporabimo ponovno.

Dodatno na NIJZ poudarjajo, da morajo jajca biti nepoškodovana in brez vidne umazanije. Poškodovana in umazana jajca zavržemo in jih tudi ne peremo.

Na NIJZ ob tem odsvetujejo uživanje surovih jajc, pa tudi živil, ki vsebujejo surova jajca. Prav tako odsvetujejo uživanje mehko kuhanih jajc, jajc na oko in rahlo zakrknjenih jajc.

pa/mo
© STA, 2016