Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vodje prehrane v šolah: Če skuhamo zdravo, je odpadne hrane bistveno več

Ljubljana, 14. oktobra - Pred svetovnim dnem hrane, ki ga obeležujemo v nedeljo, je za STA več vodji prehrane v osnovnih šolah potrdilo, da je zavržene hrane največ, ko so na jedilniku bolj zdravi obroki. Opozarjajo tudi na neživljenjske predpise in na nezanesljivost in neorganiziranost lokalnih ponudnikov hrane.

OŠ Dobrepolje.
Šolska prehrana, kruh, obrok, kuhinja, kuharica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na eni izmed osnovnih šol z okrog 400 učenci na letni ravni zavržejo devet ton hrane, na drugi šoli z okrog 600 učenci pa 8,5 tone, sta pojasnili vodja prehrane in ravnateljica. Koliko dejansko nastane zavržene hrane v šolah in vrtcih, ni znano, saj šole o teh odpadkih poročajo Agenciji za okolje, kamor tovrstne podatke pošlje 35.000 zavezancev.

S strani vodji prehrane je vse več opozoril, da otroci v šoli ne bodo samoiniciativno z veseljem jedli bolj zdrave hrane, če je ta redko na domačem krožniku oz. če se taka hrana doma niti ne pripravlja.

mke/bg/bg
© STA, 2016