Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

16. oktober - svetovni dan hrane

Ljubljana, 16. oktobra - Letošnji svetovni dan hrane, ki ga obeležujemo danes, opozarja na pomen prilagajanja kmetijske dejavnosti in prehranskih sistemov na podnebne spremembe. Samo ustrezne prilagoditve bodo namreč v prihodnosti zagotovile varnejšo in trajnostno preskrbo s hrano za prebivalstvo na globalni in na nacionalni ravni.

Ljubljana, tržnica.
Ljubljanska tržnica, pridelek, zelenjava, hrana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Beltinci, Ižakovci.
Ribe, hrana, žar, prehrana, ulov, kosilo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Pogačarjev trg.
Odprtje kulinarične tržnice Odprta kuhna.
Hrana, jedi, zvitki, posode.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, prodajalna DM.
Odprtje nove prodajalne dm drogerie markt.
Hrana za otroke, Hipp.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Restavracija, gostinstvo, hrana, obed, zavitki, jedi, priprava.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Hitra prehrana, pica, picerija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Gornja Radgona, Pomurski sejem.
Hrana, kruh.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Svetovna populacija se bo do leta 2050 po pričakovanjih zvišala na 9,6 milijarde, zaradi česar bi se morala kmetijska proizvodnja hrane povečati za okrog 60 odstotkov. Podnebne spremembe negativno vplivajo na količino in kakovost pridelkov. Pridelovalci hrane bodo tako primorani prilagoditi način pridelave.

V Sloveniji je samooskrba še vedno najnižja pri zelenjavi, kjer je bila lani pri 39 odstotkih, še vedno pa ima država zadosten potencial obsega kmetijskih površin, da bi v prihodnje povečala stopnje samooskrbe.

mke/bg
© STA, 2016