Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Finančni ministri EU za izboljšave metodologije pri ocenah javnih financ

Luxembourg, 11. oktobra - Finančni ministri EU so se danes strinjali o vzpostavitvi posebnega mehanizma, ki bo posameznim članicam, kot je Slovenija, omogočil določena odstopanja pri ocenah javnih financ. Za Slovenijo je to pomembno z vidika postopnega uravnoteževanja javnih financ ob hkratni rasti, je v Luxembourgu dejala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman.

Luksemburg.
Srečanje finančne ministrice Mateje Vraničar Erman in evropskega komisarja za gospodarske in finančne zadeve Pierra Moscovicija ob robu zasedanja finančnih ministrov EU v Luxembourgu.
Foto: Simona Grmek/STA

Trenutna metodologija pri izračunavanju t. i. proizvodne vrzeli in posledično zahtev po strukturnem javnofinančnem naporu je za Slovenijo nerazumna. Že v trenutnih razmerah namreč izračun kaže, kot da je gospodarstvo pregreto.

Delo na njenem izboljšanju se bo nadaljevalo. V vmesnem obdobju pa se bo upošteval omenjeni posebni mehanizem, ki bo omogočil, da bo komisija za posamezne države lahko predlagala odstopanja. Ta morajo temeljiti na konkretnih podatkih in izračunih ter morajo biti utemeljena.

jes/sg/jes
© STA, 2016