Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Umrl je poljski režiser Andrzej Wajda

Varšava, 10. oktobra - Poljski filmski režiser Andrzej Wajda je v nedeljo umrl. Eden najpomembnejših in večkrat nagrajenih poljskih filmskih ustvarjalcev je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP umrl v bolnišnici zaradi odpovedi pljuč. Več dni je sicer že bil v umetni komi. Star je bil 90 let.

Nemčija, Berlin.
V nedeljo je umrl poljski filmski režiser Andrzej Wajda. Eden najpomembnejših in večkrat nagrajenih poljskih filmskih ustvarjalcev je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP umrl v bolnišnici zaradi odpovedi pljuč.

Foto: Xinhua/STA

Wajda sodi med najpomembnejše vzhodnoevropske režiserje in med drugim podpisuje filme Obljubljena dežela, Železni človek in Katyn. V svojih delih se je ukvarjal z zgodovino Poljske, z grozotami druge svetovne vojne, s stalinističnim obdobjem in kasnejšim bojem delavcev za demokracijo.

Med zadnjimi njegovimi filmi je največ pozornosti požel Katyn, v katerem je režiser izpovedal tragično zgodbo o usodi lastnega očeta med vojno. Leta 2008 je film prejel nagrado občinstva ljubljanskega Liffa za najboljši film festivala.

ms/mce/pa/ms
© STA, 2016