Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Aprilska pozeba v kmetijstvu povzročila za 44 milijonov evrov škode

Ljubljana, 6. oktobra - Skupna ocena škode na kmetijskih pridelkih in večletnih nasadih zaradi posledic aprilskega mraza in snega znaša 44 milijonov evrov, je prek Twiterja sporočila vlada. Med 25. in 30. aprilom sta pozeba in sneg škodo povzročala predvsem v sadovnjakih in vinogradih.

Murska Sobota, Kmetijsko-gozdarski zavod.
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan si je v Prekmurju ogledal posledice škode zaradi pozebe v sadovnjakih, vinogradih in na poljih.
Foto: Marjan Maučec/STA
Arhiv STA

Vlada se je danes seznanila s končno oceno spomladanske škode po pozebi. DZ je sicer julija sprejel interventni zakon o ukrepih za odpravo posledic te pozebe, s katerim bo prizadetim kmetom iz proračunske rezerve namenjenih 3,5 milijona evrov. Po ocenah, ki jih je resorno ministrstvo imelo ob sprejemanju zakona, naj bi bilo poškodovanih 56.500 hektarjev površin.

Podobne spomladanske pozebe Slovenija ne pomni več desetletij. Prišla je zelo pozno, ko so bile rastline, predvsem sadovnjaki in vinogradi, po toplem vremenu v marcu in aprilu že v pozni fazi rasti.

mke/bg/bg
© STA, 2016