Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Tusk: Velika Britanija bo postopek za začetek brexita verjetno sprožila do februarja

Bratislava, 17. septembra - Velika Britanija bo na uradni začetek postopka za začetek pogajanj za izstop iz Evropske unije precej verjetno pripravljena januarja ali februarja prihodnje leto, je ob robu včerajšnjega vrha Unije v Bratislavi dejal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Kot je pojasnil, mu je to med obiskom v Londonu minuli teden povedala britanska premierka Theresa May.

Slovaška, Bratislava.
Voditelji 27 držav članic EU so se na neformalnem srečanju v Bratislavi zavezali, da si bodo prizadevali za uspešno EU in povrnili zaupanje državljanov v unijo.
Slovaški premier Robert Fico, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker.
Foto: Xinhua/STA

Tusk je dejal, da je bila premierka Mayjeva zelo odprta in odkrita z njim. Povedala mu je, da je 50. člen lizbonske pogodbe skoraj nemogoče sprožiti letos. Je pa precej verjetno, da bodo pripravljeni januarja ali februarja prihodnje leto, je pojasnil Tusk. Dodal je, da je obema popolnoma jasno, da morajo počakati na to uradno sprožitev.

50. člen lizbonske pogodbe določa pravila o izstopu države iz Unije, izstopna pogajanja pa se ne morejo začeti pred njegovo uradno sprožitvijo.

mlu/vr/mlu
© STA, 2016