Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Predlog mini davčne reforme pred člani odbora za finance

Ljubljana, 16. septembra - Parlamentarni odbor za finance se bo danes seznanil s predlogom sprememb treh davčnih zakonov, s katerimi vlada cilja na znižanje stroškov dela predvsem višje strokovno izobraženih zaposlenih.

Ljubljana, DZ.
Nujna seja odbora DZ za finance in monetarno politiko, na kateri so opravili zaslišanje kandidatke za ministrico za finance, državne sekretarke na ministrstvu Mateje Vraničar Erman.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Po predlogu, ki naj bi bil uveljavljen 1. januarja 2017, se bodo razbremenile plače, ki so nadpovprečno obremenjene, vendar hkrati ostaja najvišji razred s 50-odstotno obdavčitvijo. Božičnice bodo manj obdavčene, spremembe pa se obetajo tudi za zavezance z nižjimi prihodki, in sicer se zvišuje prag za upravičenost do dodatne splošne olajšave.

Te rešitve bodo imele za posledico znižanje proračunskih prihodkov v skupnem znesku okoli 106 milijonov evrov, zato je predvideno zvišanje stopnje davka od dohodkov pravnih oseb.

Vlada predlaga tudi nekatere novosti in poenostavitve davčnega postopka ter dodatne možnosti za lažje plačilo davčnega dolga.

bg/bdo
© STA, 2016