Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na srečanju internirank opomini pred ponovitvijo vojnih grozodejstev

Portorož, 11. septembra - V Portorožu se je odvila tradicionalna proslava ob srečanju bivših internirank in internirancev v drugi svetovni vojni. To je letos potekalo pod geslom Za naše dostojanstvo gre.

Portorož.
Osrednja slovesnost v okviru tradicionalnega vseslovenskega srečanja bivših internirank in internirancev, političnih zapornic in zapornikov ter ukradenih otrok nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov leta 2015.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ministrica za obrambo Andreja Katič je opozorila, da smo vojnim grozodejstvom spet priča tudi v naši neposredni bližini. Zato si moramo prizadevati za mir, sožitje in solidarnost ter na teh temeljih graditi svojo prihodnost.

Predsednik republike Borut Pahor pa je opomnil, da živimo v svetu, v katerem je znova več fizičnega in verbalnega nasilja. Naša moralna dolžnost je, da sebe in mlade spomnimo, da mir in svoboda nista samoumevna, ter da si vsi aktivno prizadevamo za obvarovanje miru.

Srečanje je namenjeno spominu na 63.000 ljudi, ki so bili iz Slovenije izseljeni v nacistična in fašistična taborišča, in 10.000 rodoljubov, ki so umrli v krematorijih.

miv/vpu
© STA, 2016