Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Srečanje internirank v bran človekovega dostojanstva

Portorož, 11. septembra - Portorož bo danes gostil tradicionalno proslavo ob srečanju bivših internirank in internirancev, političnih zapornic in zapornikov, izgnank ter ukradenih otrok nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov. V času, ko se svet oblači v vojne barve, želijo organizatorji ob izkušnji vojnih grozot opozoriti na pomen obrambe človekovega dostojanstva.

Portorož.
Osrednja slovesnost v okviru tradicionalnega vseslovenskega srečanja bivših internirank in internirancev, političnih zapornic in zapornikov ter ukradenih otrok nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov leta 2015.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Z današnjo proslavo se bodo spomnili 63.000 ljudi, ki so bili iz Slovenije izseljeni v nacistična in fašistična koncentracijska in delovna taborišča, in skoraj 10.000 rodoljubov, ki so umrli v krematorijih.

Pokrovitelj srečanja, ki ga organizira Koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja - Taboriščni odbor Ravensbrück-Auschwitz, je predsednik republike Borut Pahor, ki se bo tudi udeležil proslave. Kot slavnostna govornica bo nastopila ministrica za obrambo Andreja Katič.

miv/apo
© STA, 2016