Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Prebivalci Ljubljane med bolj zadovoljnimi v EU

Luxembourg, 7. septembra - Večina prebivalcev evropskih prestolnic je zadovoljna z življenjem v svojem mestu. Prebivalci Ljubljane sodijo med bolj zadovoljne, je razvidno iz pregleda o življenju v urbanih središčih v EU, ki ga je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. Med najbolj zadovoljnimi so prebivalci Vilniusa in Stockholma.

Ljubljana.
Ljubljana iz zraka.
Foto: Peter Černuta/STA
Arhiv STA

Večina prebivalcev EU je zadovoljna z življenjem v glavnem mestu. V 18 članicah ta delež presega 90 odstotkov. Med najbolj zadovoljnimi so prebivalci litovske prestolnice Vilnius, kar 98 odstotkov, Stockholma in Koebenhavna - po 97 odstotkov, ter Dunaja in Luxembourga, kjer je zadovoljnih 96 odstotkov ljudi.

Najmanj zadovoljni pa so prebivalci Aten (71 odstotkov), Rima (80) ter Bukarešte in Pariza (83 odstotkov), kažejo podatki Eurostata.

Z življenjem v Ljubljani je zadovoljnih 92 odstotkov njenih prebivalcev, kar slovensko prestolnico med 28 mesti uvršča v prvo deseterico. Ta delež se je glede na leto 2012 povečal za dve odstotni točki. Pred Ljubljano so se uvrstili še Amsterdam, Zagreb, Dublin in Varšava.

Kljub temu da so se Atene znašle na repu lestvice, pa primerjava podatkov za leto 2015 s podatki za leto 2012 kaže, da se je zadovoljstvo prebivalcev grške prestolnice v tem obdobju najbolj povečalo, za kar 15 odstotnih točk. Na splošno se je povečalo zadovoljstvo med prebivalci skoraj vseh evropskih prestolnic, z izjemo Amsterdama, Berlina, Lizbone ter Helsinkov in Pariza.

sg/jk
© STA, 2016