Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Dan upora proti okupatorju spomin na 75. obletnico ustanovitve OF

Ljubljana, 27. aprila - Dan upora proti okupatorju, ki ga zaznamujemo danes, ohranja spomin na Osvobodilno fronto slovenskega naroda, osrednjo odporniško organizacijo Slovencev v drugi svetovni vojni, ki so jo ustanovili pred 75 leti. V uradu predsednika republike bodo ob prazniku odprli vrata obiskovalcem, v nekaterih občinah bodo proslave in spominski pohodi.

Šempeter pri Gorici.
Osrednja regijska prireditev ob 70. obletnici osvoboditve, dan upora proti okupatorju.
Dam upora proti okupatorju ohranja spomin na ustanovitev Osvobodilne fronte slovenskega naroda (OF), osrednje odporniške organizacije Slovencev v drugi svetovni vojni.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Državna proslava je bila že sinoči v ljubljanskih Križankah. Predsednik državnega zbora Milan Brglez je v govoru poudaril, da praznujemo udejanjenje treh vrednot: upora, tovarištva in svobode, ki niso bile le vrednote OF, ampak so tudi bistvo slovenskega naroda in države.

Sicer pa bo danes obiskovalce predsedniške palače ob državnem prazniku nagovoril predsednik republike Borut Pahor. Predsednik bo tudi položil venec k spomeniku OF pred Vidmarjevo vilo v Rožni dolini, kjer bo spominska slovesnost.

bs/apo
© STA, 2016