Ministrstvo pred kresovanji: Kurjenje odpadkov prepovedano

Ljubljana, 25. aprila - Ministrstvo za okolje in prostor pred letošnjimi kresovanji opozarja, da kurjenje kresov vpliva na koncentracije onesnaževal v zraku, predvsem delcev PM10. Za kurjenje predlagajo razumno velikost kresov ter uporabo naravnega in čim bolj suhega lesa. Kurjenje odpadkov, kot so gume, obdelan les in odpadna embalaža, je prepovedano.

Ljubljana.
Praznik dela, kres.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Na ministrstvu ob tem svetujejo upoštevanje preventivnih ukrepov za varstvo pred požarom v naravi. Vsako kurišče v naravi mora biti urejeno tako, da se gorenje ne more razširiti. Na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti skladno z zakonom o varstvu pred požarom zagotovljeni ustrezni ukrepi, zlasti požarna straža, ki jo lahko izvajajo le gasilci.

Tudi uprava za zaščito in reševanje je pred prihajajočimi prazniki izdala napotke. Med drugim so zapisali, da mora biti prostor okoli kurišča kresa očiščen vseh gorljivih snovi. V primeru, da požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče obdano z negorljivimi materiali, na primer s peskom, kamni, opeko ali kovino. Prepovedano je uporabljati vnetljive, eksplozivne in oksidativne snovi.

Kres mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe. Ob vetrovnem vremenu kresa ni priporočljivo prižigati, ob močnejšem vetru je treba kurjenje prekiniti. Ko končamo s kurjenjem, moramo ogenj in žerjavico povsem pogasiti. Priporočljivo je, da se kurišče prekrije z negorljivim materialom, na primer s peskom ali zemljo.

Če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba to takoj sporočiti na telefonsko številko 112. Pristojni regijski center za obveščanje bo na mesto požara napotil gasilske enote, so še zapisali na upravi za zaščito in reševanje.

us/uk/jes/uk
© STA, 2016