Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Bogataj: Slovenski krožnik bi lahko bil dober

Ljubljana, 17. aprila - Ponudba lokalno pridelanih živil in predvsem njihova kakovost je v Sloveniji na zavidljivi ravni. Slovenski krožnik bi zato lahko bil že danes dober, dejansko pa nas do tega cilja loči še precej korakov, je na gostinsko živilski borzi v Ljubljani ta teden izpostavil etnolog Janez Bogataj.

Ljubljana.
Etnolog Janez Bogataj.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V Sloveniji še vedno imamo okuse, vendar to premalo izkoriščamo. Restavracije bi lahko veliko bolj stavile na lokalne sestavine in proizvajalce, tipične lokalne in regionalne jedi, zaščitena slovenska živila, spoštovati bi morali letne čase, meni Bogataj.

Etnolog je kritičen gostincev, ki radi rečejo, da imajo njihovi gostje pač najraje pice. To je po njegovem le cenen izgovor in krinka za neustvarjalnost. Gostje si namreč želijo spoznavati našo državo tudi skozi hrano ter jih zanimajo naše prehranske posebnosti, je zatrdil.

mg/bdo
© STA, 2016