Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Medvedi zapuščajo brloge, ministrstvo svetuje previdnost

Ljubljana, 5. aprila - V tem času medvedi in medvedke skupaj z mladički zapuščajo svoje brloge, zato je ministrstvo za okolje in prostor objavilo priporočila, da bi možnost konflikta s to največjo slovensko zverjo zelo zmanjšali. Pomembno je, da se izogibamo krajem, kjer bi utegnili biti brlogi, in psov ne spuščamo s povodca, so sporočili.

Ljubljana.
Rjavi medved.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Slovenski strokovnjaki za velike zveri so zbrali nekaj ključnih priporočil: v naravi se gibajmo tako, da bomo opazni, še posebej v grmovju ali gostem rastju, psi naj bodo na povodcu, če zagledamo medveda, se mu ne približujmo in ga ne nadlegujmo, med oktobrom in majem, ko medvedi prezimujejo, se ne približujmo brlogom oziroma jamam in spodmolom, ki bi utegnili biti brlogi.

Velja tudi splošno priporočilo, da v naravi in v bližini naselij ne puščamo ostankov hrane in drugih užitnih odpadkov, saj s tem privabljamo medveda v bližino človeka in ga navajamo na svojo prisotnost.

"Poudariti je treba, da so srečanja z medvedi v naravi izredno redka. Medved v človeku ne vidi plena, temveč grožnjo in se mu zato najraje izogne, če je to le mogoče. Do napada lahko pride, če se približamo medvedki z mladiči ali medveda presenetimo zelo na blizu. Če se pes po gozdu giba brez povodca in sreča medveda, ga bo razdražil, nato pa pri lastniku iskal zavetje in tako medveda pripeljal k človeku," so v današnjem sporočilu zapisali na ministrstvu.

Objavljenih je več zgibank s priporočili za primere srečanja z medvedom, med drugim na spletni strani projekta o celovitem upravljanju in varstvu rjavega medveda v severnih Dinaridih in Alpah (dinalpbear.eu/wp-content/uploads/2015/02/ZLO%C5%BDENKA___SLO-WWW.pdf), zavoda za gozdove (www.zgs.si/fileadmin/zgs/main/img/PDF/Gozdne_zivali_in_lovstvo/pdf/Brosura_Srecanja_z_medvedom.pdf) in okoljskega ministrstva (http://www.mop.gov.si/si/delovna_podrocja/narava/velike_zveri/).

jb/jes
© STA, 2016