Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

DZ za namestnika varuhinje imenoval Miho Horvata

Ljubljana, 29. marca - Poslanci so danes s 60 glasovi za in 16 proti imenovali Miho Horvata za namestnika varuhinje človekovih pravic. Varuhinja Vlasta Nussdorfer je ob predlogu imenovanja Horvata, ki že deluje v uradu varuha, izpostavila zlasti njegove strokovne reference s področja pravosodja in ga ocenila kot zelo perspektivnega. Horvat je pred DZ že prisegel.

Ljubljana, DZ.
Nadaljevanje redne seje DZ, na kateri so med drugim obravnavali predlog NSi za novelacijo zakona o davčnem potrjevanju računov in zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter ponovno odločali o noveli zakona o varstvu okolja.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Horvat bo pri varuhu nasledil Jerneja Rovška, ki je zaprosil za predčasno razrešitev s funkcije zaradi upokojitve, in sicer z 29. februarjem letos. Rovšek je bil sicer za namestnika varuhinje septembra 2014 izvoljen že četrtič. DZ ga je razrešil konec januarja.

Varuh človekovih pravic ima sicer najmanj dva in največ štiri namestnike. Namestnika imenuje na predlog varuha državni zbor, mandatna doba namestnikov traja šest let, po poteku mandata pa so lahko ponovno imenovani.

apo/apo
© STA, 2016