Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Sloveniji največ hrena pridelajo na Goričkem

Benedikt, 26. marca - Hren, ki je nepogrešljiv del velikonočnih jedi, velja v Sloveniji za delovno intenzivno kulturo, saj je pri pridelavi veliko ročnega dela. Kljub temu je to ena najbolj donosnih poljedeljskih kultur, pravi predsednik Kmetijske zadruge Lenart Janez Rajšp. Ta zadruga letno odkupi dobrih 200 ton hrena, največ od pridelovalcev z območja Goričkega.

Dolenjske Toplice.
Velikonočne jedi, šunka, jajca, hren.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Večino hrena izkopljejo v spomladanskih dneh pred veliko nočjo. Kot je povedal Rajšp, je tako večina hrena slovenskih proizvajalcev, ki ga v teh dneh prodajajo trgovine po Sloveniji, še pred nekaj dnevi bila v zemlji. Nekaj hrena sicer izkopljejo tudi v jesenskem času.

V Sloveniji se po njegovih ocenah letno pridela okoli 400 ton hrena, od tega ga Slovenija nekaj izvozi. Nekaj hrena se tudi uvozi, v glavnem z Madžarske. Lani je Slovenija uvozila 112 ton hrena, izvozila pa 86 ton hrena.

vpu/kk
© STA, 2016