Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Prevc z velikim nasmeškom: Saj sem vam letos vse dal, kaj bi še radi

Planica, 17. marca - Prvi dan spektakla v poletih se je v Planici zbralo 20.500 ljudi, za njihovo veselje pa sta poskrbela Peter Prevc z zmago in Robert Kranjec s tretjim mestom. Dolgo po tekmi sta delila podpisane kartice in se slikala z navijači, nato pa občutke delila še z mediji. "Saj sem vam letos vse dal, kaj bi še radi," na vprašanje o rekordih odgovarja Prevc.

Planica.
Prva tekma in uradno odprtje finala svetovnega pokala v smučarskih skokih.
V sredini zmagovalec Peter Prevc, levo drugouvrščeni norveški skakalec Johann Andre Forfang, desno tretjeuvrščeni Robert Kranjec.
Foto: Anže Malovrh/STA

Predzadnji Slovenec na vrhu planiške letalnice je bil Kranjec in poskrbel za veliko navdušenje gledalcev, ki so kljub delovnemu dnevu v velikem številu vzpodbujali najboljše letalce sveta. Njegov 241,5 metra dolg polet, to je bila tudi daljava dneva, je vodstvo tekmovanja prisilil, da je spustila zaletišče, nato pa je zeleno luč za skok dobil Prevc. Zmagovalec svetovnega pokala, novoletne turneje in svetovni prvak v poletih je pristal pri 232,5 m, to je bila druga daljava dneva, se prebil na prvo mesto, z njega pa ga ni nihče več spravil.

"Slišal sem, da je bil Robi dolg. Dolgo je trajalo, da so se gledalci zadrli, dali od sebe zvok pristanka. Na vrhu je začelo piskati, da gre rampa dol, šli smo eno, spet je zapiskalo, šli smo še eno. Rekel sem si, da bom moral dobro skočiti, da bom prišel čez 'pukl'. Rekel sem: 'Hvala Robi', ampak ne v takem smislu, kot se sliši. Na srečo sem skok zadel," je finalno serijo dobro razpoložen opisoval Prevc.

Kmalu po tekmi je zapustil prostor, kjer mediji čakajo na izjave tekmovalcev, in se pomešal med navijače, predvsem otroci so kričali za njim in ga prosili za "selfie", podpis ali kartico. Na vprašanje, ali so bili veseli, je odvrnil, da so bili bolj žalostni, ker jih veliko ni prišlo na vrsto: "Na vsak moj gib se odzovejo. Poseben občutek je tukaj, ko vsi spremljajo vsak tvoj korak in gib. Lepo je biti tukaj v četrtek uspešen skakalec."

Za skakalci pod Poncami je prva od štirih tekem, v petek jih čaka druga posamična, verjetno bodo v prihodnje še bolj sproščeni. Prevc je o tem z velikim nasmeškom dejal: "Ne vem, kako je lahko lažje, če je vsak dan več ljudi napovedanih. Manj bo medijskega spraševanja okrog rekordov. Saj sem vam letos vse dal, kaj bi še radi."

Dobre volje je bil tudi drugi slovenski junak Kranjec. Ko je strnil misli, je pojasnil, da mu je uspel lep polet, že ko je bil nad "puklom" je vedel, da bo šlo daleč. Odlični slovenski letalec se vztrajno bliža 200. poletu čez 200 metrov, do tega mejnika mu jih manjka še deset. "V Vikersundu so mi jih vzeli, da bi jih imel v Planici 200," je hudomušno povedal Kranjec, ki je napravil, kot se je izrazil, prvo od štirih kljukic.

Za konec se je dotaknil še včerajšnjega dneva, ko je na preizkusu letalnice Tilen Bartol poletel do kar 252 m, a ob doskoku padel (Ernest Prišlič je skočil do 239 in 246 m).

"Fantastično. Škoda, da ni pristal. Imel je preveč višine. Za rekord morajo biti pogoji. To se mora zgoditi. Termika mora biti, skakalec mora biti pravi. Če bi dali včeraj Bartolu kakšne tri rampe nižje zaletišče, bi imel manj hitrosti, nižje bi letel. Skočil bi isto, ampak bi obstal. Z višine je padel dol. Revež je bil še tako visoko, da je pred sabo videl le steno," je o tem dejal izkušeni slovenski letalec.

ke/lr
© STA, 2016