Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pomlad na slovenske krožnike tradicionalno prinese tudi regrat

Ljubljana, 15. marca - Pomlad in prebujanje narave za mnoge pomeni tudi gurmansko priložnost - na skoraj vsakem slovenskem travniku namreč začne znova rasti regrat. Zdravilna zelnata trajnica je namreč glavna igralka mnogih kuhinjskih receptov, a tudi vir zaslužka za branjevce in gostince.

Ljubljana.
Prodaja regrata na tržnici.
Pomlad, regrat, zelenjava, solata, zdravo življenje.
Foto: Tjaša Doljak/STA

Če je v kulinariki bolj poznana uporaba listja regrata, pa ljudsko zdravilstvo uporablja tako koreniko kot liste in cvet rastline. Da je rastlina priljubljena, priča tudi cena, po kateri regrat prodajajo na tržnicah. Tako je bilo treba v ponedeljek popoldne na ljubljanski tržnici za kilogram regrata plačati 12 evrov, drugod po Sloveniji pa ga je mogoče kupiti tudi ceneje, do okoli pet evrov za kilogram.

Na zvezi potrošnikov tiste, ki si regrat radi nabirajo sami, priporočajo, da ga nabirajo na negnojenih površinah, tam, kjer se ne sprehajajo psi ali pasejo domače živali.

td/ako
© STA, 2016