Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Japonska z minuto molka v spomin na žrtve potresa in cunamija pred petimi leti

Tokio, 11. marca - Japonci so se danes z minuto molka poklonili žrtvam uničujočih potresa in cunamija, ki sta pred petimi leti opustošila deželo vzhajajočega sonca, ubila na tisoče ljudi in v Fukushimi povzročila eno najhujših jedrskih nesreč v zgodovini.

Japonska, Tokio.
Slovesnost ob obletnci potresa in cunamija na Japonskem, ki sta terjala 19.000 življenj in sprožila jedrsko katastrofo v nuklearki Fukushima Daiichi.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Japonski cesar Akihito, cesarica Michiko, japonski premier Shinzo Abe in drugi udeleženci državne spominske slovesnosti v Tokiu so se skupaj s prebivalci prizadetih območij priklonili ob 14.46 po lokalnem času.

Ob tej uri je 11. marca 2011 Japonsko stresel silovit potres z magnitudo 9,0. Epicenter je imel pod Tihim oceanom ob obali severovzhodne Japonske. Sprožil je ogromen cunami, ki je dosegel do 30 metrov višine in uničil na tisoče zgradb, številne hiše je odnesel v morje, ladje pa je razmetal po kopnem. Umrlo je 16.000 ljudi, še vedno pogrešajo okoli 2600 ljudi, za katere domnevajo, da so mrtvi.

tom/jk/tom
© STA, 2016