Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Dijsselbloem: Iskanje možnosti za premostitveno financiranje Grčije težavno

Bruselj/Atene, 14. julija - Predsednik evroskupine Jeroen Dijsselbloem je danes ocenil, da je iskanje možnosti za premostitveno financiranje Grčije v višini 12 milijard evrov težavno. "Preučujemo vse instrumente in sklade, ki jih lahko uporabimo, in vsi kažejo slabosti, neizvedljivost ali pravne omejitve," je dejal ob prihodu na srečanje finančnih ministrov EU v Bruslju.

Belgija, Bruselj.
Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Voditelji območja evra so v ponedeljek dosegli dogovor o pripravljenosti na začetek pogajanj o novem programu pomoči za Grčijo, težkem od 82 do 86 milijard evrov. Ker bo ta denar v najboljšem primeru na voljo šele sredi avgusta, morajo čim prej rešiti vprašanje premostitvenega financiranja Grčije, saj Atene že pred dogovorom o novi pomoči nujno potrebujejo denar. Do ponedeljka potrebujejo približno sedem milijard evrov, do sredine avgusta pa še dodatnih pet milijard evrov.

Avstrijska tiskovna agencija APA poroča, da finančni ministri EU tudi po srečanju tehničnih strokovnjakov glede vprašanja premostitvenega financiranja Grčije tavajo v temi. Finski finančni minister Alexander Stubb je pojasnil, da obstaja do šest možnosti za premostitveno financiranje in da ne gre podcenjevati evropskih pravnikov, ki iščejo rešitve.

Med možnostmi za črpanje denarja za premostitveno pomoč so v minulih dneh med drugim omenjali mehanizem za finančno stabilnost EFSM v sklopu proračuna EU, dobičke iz grških obveznic v lasti ECB ali dvostranska posojila.

Vprašanje se vrti predvsem okoli tega, ali bi pri premostitveni pomoči sodelovale tudi članice EU, ki niso prevzele evra. Britanski finančni minister George Osborne je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa denimo že dejal, da Velika Britanija ni del območja evra in zato pri reševanju Grčije ni pripravljena sodelovati.

"Območje evra mora svoje račune plačati samo," je bil jasen Osborne. Z njim se je strinjal tudi luksemburški finančni minister Pierre Gramegna in poudaril, da je za premostitveno financiranje Grčije odgovorno evrsko območje.

Dijsselbloem je po poročanju APA za danes zvečer ali sredo zjutraj napovedal telefonsko konferenco finančnih ministrov območja evra, na kateri bi razpravljali o možnostih za premostitveno financiranje.

Avstrijski finančni minister Hans Jörg Schelling je medtem na Dunaju pred odhodom v Bruselj ocenil, da gre pri dogovoru o Grčiji za velik reformni program, in le delno za varčevalnega. Spomnil je, da so že prejšnje grške vlade napovedale veliko ukrepov, a jih niso izvedle.

Zdaj je ukrepe enostavno treba uveljaviti, je opozoril Schelling, ki pričakuje, da bo grški parlament v sredo sprejel nujne ukrepe. Avstrijski parlament je sicer eden od šestih, ki morajo odobriti začetek pogajanj o novem programu pomoči Grčiji; avstrijski poslanci naj bi to storili v petek.

Pomembno vprašanje v zgodbi o reševanju Grčije je tudi to, ali bo grškemu premierju Aleksisu Ciprasu uspelo prepričati poslance vladajoče koalicije, naj podprejo dogovor in do srede potrdijo nujne ukrepe.

"Gordijski vozel je bil z bolečimi in ostrimi pogajanji razvezan," je pred grškim parlamentom danes novinarjem dejal notranji minister Nikos Vucis. Prepričan je, da bodo pomirili dvomljivce v vladajoči Sirizi. Ljudje zaupajo Ciprasu in vladi, da bo z drugimi politikami odpravila najhujše učinke pogojev za pomoč, je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Nezadovoljstvo Grkov se sicer vse bolj krepi. Za sredo je tako že napovedana celodnevna stavka zaposlenih v lekarnah, ki nasprotujejo načrtovanim reformam, predvsem liberalizaciji trga, v skladu s katero bi lahko zdravila brez recepta prodajali tudi v supermarketih, poroča dpa.

fz/bdo
© STA, 2015