Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vrh območja evra dosegel dogovor o Grčiji

Bruselj, 13. julija - Vrh območja evra je po maratonskih 17-urnih pogajanjih dosegel načelni dogovor o pripravljenosti na začetek pogajanj o novem programu pomoči za Grčijo. Ta naj bi v zameno za izpolnjevanje reform obsegal finančno pomoč v višini od 82 do 86 milijard evrov, tudi za dokapitalizacijo bank.

Belgija, Bruselj.
Predsednik Evropske komisije Jean Claude-Juncker, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem na novinarski konferenci po 17-urnem zasedanju Vrha območja evra, na katerem so dosegli načelni dogovor o pripravljenosti na začetek pogajanj o novem programu pomoči za Grčijo.
Foto: Xinhua/STA

Belgija, Bruselj.
Grški predsednik vlade Aleksis Cipras po koncu 17-urnega zasedanja Vrha območja evra, na katerem so dosegli načelni dogovor o pripravljenosti na začetek pogajanj o novem programu pomoči za Grčijo.
Foto: Xinhua/STA

Belgija, Bruselj.
Po 17-urnem zasedanju Vrha območja evra, so voditelji le dosegli načelni dogovor o pripravljenosti na začetek pogajanj o novem programu pomoči za Grčijo.
Utrujeni novinarji med počitkom.
Foto: Xinhua/STA

Belgija, Bruselj.
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk na novinarski konferenci po 17-urnem zasedanju Vrha območja evra, na katerem so dosegli načelni dogovor o pripravljenosti na začetek pogajanj o novem programu pomoči za Grčijo.
Foto: Xinhua/STA

Belgija, Bruselj.
Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem na novinarski konferenci po 17-urnem zasedanju Vrha območja evra, na katerem so dosegli načelni dogovor o pripravljenosti na začetek pogajanj o novem programu pomoči za Grčijo.
Foto: Xinhua/STA

Belgija, Bruselj.
Predsednik Evropske komisije Jean Claude-Juncker na novinarski konferenci po 17-urnem zasedanju Vrha območja evra, na katerem so dosegli načelni dogovor o pripravljenosti na začetek pogajanj o novem programu pomoči za Grčijo.
Foto: Xinhua/STA

Predviden je tudi poseben skrbniški sklad, na katerega naj bi Grčija prenesla do 50 milijard evrov državnega premoženja, nato pa naj bi tega nadzorovano prodala.

Začetek pogajanj morajo sicer odobriti še parlamenti v šestih članicah območja evra - Nemčiji, Avstriji, na Nizozemskem, Finskem, Slovaškem in v Estoniji.

Najprej pa mora grški parlament že do srede sprejeti prvi niz obljubljenih ukrepov.

jes/pm/jb
© STA, 2015