Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Sindikati s področja turizma opozarjajo na preobremenjenost zaposlenih

Koper, 7. julija - Višek turistične sezone za zaposlene v gostinstvu in turizmu prinaša ogromne napore, od katerih zaposleni nimajo nič, opozarjata reprezentativna sindikata v panogi.

Koper, Obalna sindikalna organizacija pri KS 90.
Novinarska konferenca Obalnega sindikata gostinstva in turizma pri KS 90, na kateri so spregovorili o stanju v panogi gostinstva in hotelirstva.
Generalni sekretar obalne sindikalne organizacije Euro Brozič, sekretarka Obalnega sindikata gostinstva in turizma pri KS 90 Irena Valenti, generalna sekretarka Sindikata gostinstva in turizma Slovenije Karmen Leban in predsednik sindikata gostinstva in turizma Kristijan Lasbaher.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Kot je danes v Kopru izpostavila generalna sekretarka Sindikata gostinstva in turizma Slovenije Karmen Leban, se v času sezone zaposlovanje povečuje na račun prekarnih oblik zaposlitve.

Kljub temu zaposleni delajo preko vseh normalnih oblik delovnega časa. Težavo predstavljajo tudi katastrofalne plače, kjer marsikje osnovna plača komaj presega višino minimalne plače. Prav tako je veliko zaposlitev na črno, inšpekcijski nadzor pa je pomanjkljiv.

Sekretarka Obalnega sindikata gostinstva in turizma pri KS 90 Irena Valenti je opozorila, da hotelirska podjetja odplačevanje dolgov rešujejo z rezi v kadrih, hkrati pa se povečuje število vodstvenih delavcev.

miv/bdo/bdo
© STA, 2015