Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kitajci postajajo višji in debelejši

Peking, 2. julija - S tem ko Kitajska postaja bogatejša, njeni prebivalci postajajo višji, še hitreje pa postajajo debelejši, je pokazala raziskava o prehranjevalnih navadah in kroničnih boleznih, ki jo je predstavila kitajska vlada, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska.
Ljudje, turisti, potniki, Kitajci.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA

Podpredsednik komisije za nacionalno zdravje in načrtovanje družine Wang Guoqiang je povedal: "Problem prekomerne teže in debelosti se močno povečuje, medtem ko se prehranjevalne navade spreminjajo."

Delež debelih med prebivalci Kitajske se je v zadnjih desetih letih podvojil na 9,6 odstotka, kaže raziskava iz leta 2012. Ta kaže tudi na višji delež oseb s prekomerno težo, ki se je povečal s 7,1 na 11,9 odstotka.

Poleg tega se je za 4,3 odstotne točke povečal delež debelih med otroki, starimi od šest do 17 let, delež prekomerno debelih v tej starostni skupini pa je zrasel za skoraj tretjino.

Povprečna teža moških znaša 66,2 kilograma, kar je 3,5 kilograma več kot pred desetimi leti. Ženske povprečno tehtajo 57,3 kilograma oziroma 2,9 kilograma več kot ob prejšnji raziskavi.

Povprečna višina moških je 167,1, žensk pa 155,8 centimetra, kar pomeni, da so Kitajci nekoliko nižji od svojih sosedov Japoncev in Južnokorejcev.

xy/sk
© STA, 2015