V Mariboru se začenja Festival Lent

Maribor, 26. junija - V Mariboru se bo danes začel Festival Lent, ki pa bo s polno paro zagnal dogajanje šele prihodnji teden. Do 11. julija se bo v mestu ob Dravi ponovno odvila vrsta dogodkov za vse okuse, za začetek s plesno predstavo Sezona lova koreografa Milana Tomašika, športnimi aktivnostmi in letnim kinom.

Maribor.
Festival Lent - Večerov oder.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Že od začetka tega tedna Mariborčane v festivalsko vzdušje uvaja 24. Oprta plesna scena, ki v sodelovanju z Javnim skladom za kulturne dejavnosti izvaja program mednarodnih in slovenskih plesnih projektov. V ta sklop sodi tudi današnja predstava Sezona lova koreografa Milana Tomašika na zunanjem odru Lutkovnega gledališča Maribor, ki bo letos, ko ni Glavnega odra na Dravi, osrednje prizorišče festivala.

V ponedeljek se bo začelo dogajanje v Art Kampu v Mestnem parku ter gostovanje uličnega gledališča Ana Desetnica, dan kasneje še mednarodni folklorni festival Folkart in nato Živa dvorišča.

Večina dogodkov je na sporedu med 3. in 11. julijem, ko bodo v Mariboru med drugim nastopili Al Di Meola, Hugh Masekela, Riblja čorba, Hladno pivo, Dan D, Demolition group, Alenka Godec, Vlado Kreslin in Zoran Predin.

Festival Lent, ki ga prirejajo od leta 1993, velja za največji slovenski festival na prostem in enega največjih v Evropi. Razvil se je iz Folkarta, a je že kmalu prerasel njegov vsebinski okvir in se razširil z nabrežja Drave čez vso mesto. Ponavadi ga obišče okoli pol milijona ljudi, največ v času ognjemeta ob zaključku festivala.

ase/av
© STA, 2015