Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Slovenski perutninarji napredujejo bolj kot ostali mesni predelovalci

Ptuj, 23. aprila - V Perutnini Ptuj so danes predstavili obsežno študijo agrarnega ekonomista Aleša Kuharja, ki je preučeval ekonomski pomen perutninarske oskrbne verige v Sloveniji. Kot je povedal avtor analize, je slovensko perutninarstvo v boljšem položaju od siceršnje prireje in predelave mesa, je bolj internacionalizirano in tudi primerljivo z evropskim.

Ptuj, Perutnina Ptuj.
Novinarska konferenca Perutnine Ptuj, na kateri so predstavili študijo agrarnega ekonomista Aleša Kuharja o stanju perutninarstva v Sloveniji.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Ptuj, Perutnina Ptuj.
Novinarska konferenca Perutnine Ptuj, na kateri so predstavili študijo agrarnega ekonomista Aleša Kuharja o stanju perutninarstva v Sloveniji.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Ptuj, Perutnina Ptuj.
Novinarska konferenca Perutnine Ptuj, na kateri so predstavili študijo agrarnega ekonomista Aleša Kuharja o stanju perutninarstva v Sloveniji.
Agrarni ekonomist Aleš Kuhar.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Slovenski perutninarji sicer z evropsko konkurenco niso primerljivi po velikosti farm in predelovalnih obratov, pač pa predvsem po drugih parametrih, ki kažejo na njegovo stabilnost in večplastni vpliv na ekonomsko in potrošniško okolje.

Med najpomembnejšimi ugotovitvami je izračun, da specializirani perutninarji v Sloveniji dosegajo 18-kratnik povprečja standardiziranega rezultata kmetijskih gospodarstev. In še, dodaja Kuhar, da perutninarstvo prispeva skoraj petino živinorejske panoge v državi.

gm/jes
© STA, 2015