Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V New Yorku deveti krog trgovinskih pogajanj EU in ZDA

Bruselj/New York, 20. aprila - V New Yorku bo od danes do petka potekal deveti krog pogajanj o sporazumu o čezatlantskem trgovinskem in naložbenem partnerstvu, znanem po kratici TTIP, ki je v Evropi tarča ostrih kritik.

Ljubljana.
Protestni shod proti trgovinskim sporazumom TTIP, CETA, TiSA, ki ga je pod geslom Kratice, ki kratijo nam pravice! organizirala Koalicija proti tajnim sporazumom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Pogajanja o sporazumu, s katerim naj bi čezatlantski partnerici ustvarili največje območje proste trgovine na svetu z 820 milijoni ljudi, so se začela julija 2013, a doslej niso prinesla otipljivega napredka.

Nasprotniki sporazuma se bojijo zniževanja visokih evropskih okoljskih, prehranskih in drugih standardov ter zahtevajo čim več preglednosti v strahu pred skrivnimi dogovori v škodo evropskih potrošnikov.

Soočena z odločnim nasprotovanjem evropske javnosti, se EU trudi izboljšati obveščanje o koristih sporazuma. Komisarka za trgovino Cecilia Malmström bo na primer danes v Bruslju predstavila koristi sporazuma za mala in srednja podjetja.

pm/pm
© STA, 2015