Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Volitve v zbor združenega dela prve večstrankarske skupščine potekale na današnji dan pred 25 leti

Ljubljana, 12. aprila - Na današnji dan pred 25 leti so potekale volitve delegatov v zboru združenega dela prve večstrankarske skupščine. Že štiri dni prej, 8. aprila 1990, pa so bile volitve delegatov v družbenopolitičnem zboru in zboru občin, kot tudi volitve predsednika in članov republiškega predsedstva.

Ljubljana, SSK.
Okrogla miza z naslovom Za spremembe je šlo, ki sta jo priredila Svetovni slovenski kongres (SSK) in Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve ob 25. obletnici prvih demokratičnih volitev.
Prvi predsednik vlade Lojze Peterle.
Foto: Nebojša Tejić/STA

V vsakega od skupščinskih zborov je bilo izvoljenih po 80 delegatov, skupaj torej 240. Volilna kampanja je trajala tri tedne, udeležba na volitvah je bila kar 83,5-odstotna, volilni prag za vstop v skupščino pa določen na 2,5 odstotka.

Na skupščinskih volitvah so zmago dosegle stranke, združene v koalicijo Demos, ki so nato sestavile vlado pod vodstvom Lojzeta Peterleta. Za predsednika predsedstva so volivci izbrali Milana Kučana. Prva demokratično izvoljena skupščina je pozneje sprejela zakonodajo in novo ustavo, ki sta bili podlaga za osamosvojitev.

bs/ago
© STA, 2015