Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Varna hrana je temelj za zdravo prehrano

Ljubljana, 7. aprila - Varno živilo je tisto, ki ne predstavlja tveganja za zdravje posameznika. Za zagotavljanje varnosti živil je bistveno, da so vsi členi v živilski verigi natančno opredeljeni in nadzorovani.

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Mojca Gabrijelčič Blenkuš z Inštituta za varovanje zdravja in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Mojca Gabrijelčič Blenkuš z Inštituta za varovanje zdravja in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Mojca Gabrijelčič Blenkuš z Inštituta za varovanje zdravja in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Črni kruh.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Zelenjava, narezana paprika, kumare, korenje.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Jogurt, malica, zajtrk, napitek.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Odprtje nacionalnega posveta o varnosti živil.
Jabolka, sadje.
Foto: Stanko Gruden/STA

Ob tem je ključno tudi osveščanje javnosti glede varne hrane, saj se s tem lahko izognejo številnim obolenjem, so poudarili na današnjem posvetu o varnosti živil.

Osnova za zdravo prehranjevanje je varna hrana, a to ni dovolj, saj se lahko tudi z varno hrano nezdravo prehranjuješ, pa je opozoril minister za prehrano Dejan Židan. Zato so potrebni učinkoviti ukrepi prehranske politike.

Na ministrstvu za zdravje so pripravili resolucijo o nacionalnem programu o prehrani, s katero po besedah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc želijo zmanjšati debelost otrok in vzpostaviti okolje, v katerem bo vsem dostopna varna hrana.

ago/apo/apo
© STA, 2015