Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Uprava poziva k pravilni uporabi fitofarmacevtskih sredstev

Ljubljana, 7. aprila - Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin poziva k pravilni uporabi fitofarmacevtskih sredstev. Uporabniki morajo paziti, da ne pride do onesnaženja vode, pomembna pa je tudi skrb za čebele, ki so tem sredstvom izpostavljene z nabiranjem nektarja, cvetnega prahu in medene rose.

Srbija, Novi Sad.
Čebela, cvet, pomlad.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Fitofarmacevtska sredstva so namenjena zatiranju škodljivih organizmov, ki negativno vplivajo na rast in razvoj ter skladiščenje rastlin in rastlinskih proizvodov. Ob nepravilni uporabi lahko negativno vplivajo tako na zdravje ljudi kot tudi na okolje, zato je pomembno, kako uporabniki z njimi ravnajo.

Uprava opozarja, da je treba vedno uporabljati le v Sloveniji registrirana sredstva, in to zgolj za namene in na način, za katere je uporaba dovoljena. Uporabniki morajo biti pozorni na čas in število tretiranj ter karenco, to je v dnevih izražen čas, ki mora preteči od zadnjega tretiranja do spravila pridelka. Nujna je tudi dosledna uporaba zaščitne opreme.

Škropilno brozgo je treba pripraviti na posebnih mestih za polnjenje in mešanje, kjer morebitno razlitje ne more doseči vodnih tokov in drenažnih jarkov. Ob večjih razlitjih je treba poklicati gasilsko ali policijsko postajo oz. center za obveščanje. Paziti je treba, da škropilne brozge ne zanaša izven območja škropljenja, zato se nikoli ne sme škropiti v vetrovnem vremenu.

Posebno mesto pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev ima skrb za čebele in druge organizme, ki so tem sredstvom izpostavljeni z nabiranjem nektarja, cvetnega prahu in medene rose. Fitofarmacevtska sredstva, ki so škodljiva za čebele, imajo na etiketi ustrezno oznako.

Cvetoča podrast v trajnih nasadih mora biti v času tretiranja s fitofarmacevtskimi sredstvi, ki so za čebele nevarna, pokošena oz. je treba na drug način preprečiti, da bi jo ta sredstva dosegla.

Uporaba sistemičnih, čebelam nevarnih fitofarmacevtskih sredstev je prepovedana v času cvetenja gojenih rastlin, uporaba kontaktnih in nevarnih sredstev pa je v času cvetenja teh rastlin dovoljena le v nočnem času od dve uri po sončnem zahodu do dve uri pred sončnim vzhodom, razen če so uporabljena sredstva v celoti prepovedana v času cvetenja.

Uprava opozarja še, da je treba z odpadno embalažo fitofarmacevtskih sredstev ravnati kot z nevarnimi odpadki. Izpraznjeno in pravilno očiščeno embalažo lahko uporabniki vrnejo v trgovino s fitofarmacevtskimi sredstvi oz. jo odnesejo na posebno zbirno mesto.

fz/bdo
© STA, 2015