Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Otroci priseljencev v Nemčiji od danes z možnostjo dvojnega državljanstva

Berlin, 20. decembra - V Nemčiji rojeni otroci priseljencev imajo lahko od danes dvojno državljanstvo in posledično dva potna lista ter jim ne bo treba več izbirati med nemškim in državljanstvom države, od koder so njihovi starši. V veljavo je namreč stopil spremenjeni zakon o državljanstvu, ki ga je bundestag sprejel julija.

Ljubljana.
Zemljevidi, Evropa.
Nemčija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Po navedbah nemškega notranjega ministrstva novi zakon zadeva okoli 500.000 otrok, mladostnikov in mlajših odraslih.

Za pridobitev dvojnega državljanstva morajo sicer izpolnjevati določene pogoje. Poleg tega, da morajo biti rojeni v Nemčiji, so morali tam tudi odraščati oziroma do 21. leta preživeti najmanj osem let ali vsaj šest let obiskovati šolo.

V Nemčiji rojeni otroci priseljenskih družin so sicer v dosedanjem sistemu imeli dvojno državljanstvo, a najkasneje pri 23. letih so se morali odločiti, ali bodo obdržali potni list Nemčije ali države svojih staršev. Izjema so bili otroci priseljencev iz držav EU in peščice drugih držav.

mc/jdo/mc
© STA, 2014