Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Bela napotnica bo očitno morala še nekoliko počakati

Ljubljana, 17. decembra - Generalni direktor zavoda za zdravstveno zavarovanje Samo Fakin je odločil, da nekoliko počaka z okrožnico izvajalcem zdravstvenih storitev o uveljavitvi bele napotnice.

Ljubljana, ZZZS.
Izredna seja skupščine Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), na kateri so med drugim obravnavali predlog finančnega načrta za leto 2015 in se seznanili s poročilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje o nacionalnem spremljanju čakalnih dob.
Generalni direktor ZZZS Samo Fakin.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Na današnji seji skupščine je bilo namreč slišati več opozoril glede uvajanja te napotnice. Predvideno je bilo namreč, da bi se s prihodnjim letom uvedla bela napotnica. Zavarovanci bi lahko z belo napotnico zasebnega zdravnika prišli do specialistične storitve v javni zdravstveni mreži, enako kot bolniki na podlagi zelene napotnice.

Po mnenju poznavalca zdravstvenega sistema Martina Totha je bela napotnica v neskladju z zakonodajo in bi bilo treba spremeniti pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Vprašanje bele napotnice bo obravnaval upravni odbor zavoda prihodnji ponedeljek.

Predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri zdravniški zbornici Mihael Demšar je za STA poudaril, da je bela napotnica zgolj udejanjanje odločbe ustavnega sodišča že iz leta 1998.

td/ago/apo/apo
© STA, 2014