Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pojemo manj mesa, krompirja in žit, a več druge zelenjave

Ljubljana, 16. decembra - Dnevna potrošnja mesa, krompirja in žit na prebivalca se je v preteklih 10 letih zmanjšala, po drugi strani se je povečala dnevna potrošnja druge zelenjave, a še vedno ne dosega prehranskih določil, kažejo statistični podatki, zbrani v brošuri Nekaj ščepcev podatkov o hrani.

Poljska.
Zelenjava, hrana, obrok, grah, koruza, korenček.
Foto: East News/STA
Arhiv East News/STA

Stopnja samooskrbe s hrano, zlasti z zelenjavo, krompirjem in žiti, upada. Po besedah Špele Gale s statističnega urada se je količina domače proizvodnje kmetijskih proizvodov med leti 2004 in 2013 zmanjšala za 41 odstotkov. Lani smo uvozili 955.000 ton hrane.

Zmanjšuje se tudi količina nastale odpadne hrane. V povprečju prebivalec ustvari četrt kilograma odpadne hrane na dan.

Cirila Hlastan-Ribič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje pravi, da najmanj zdravo jejo nižji sloji prebivalstva.

ago/apo/apo
© STA, 2014