Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Judje po vsem svetu začenjajo s praznovanjem hanuke

Ljubljana, 16. decembra - Judje po vsem svetu danes začenjajo s praznovanjem hanuke - osemdnevnega praznika luči. Vsak praznični dan bodo na posebnem svečniku prižgali po eno dodatno svečko. Hanuka obuja spomin na ponovno vzpostavitev delovanja jeruzalemskega templja v 2. stoletju pred našim štetjem, v času makabejskih vojn.

Jeruzalem.
Hanuka, praznik luči, ki obuja spomin na obnovo in ponovno vzpostavitev delovanja jeruzalemskega templja v 2. stoletju pred našim štetjem.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Takrat je po legendi v zalogah ostalo oljčnega olja, ki je nujno potrebno za opravljanje bogoslužja v templju, le za en dan. A olje je zadostovalo za vseh osem dni, tako da so lahko priskrbeli nove zaloge, kar so Judje razumeli kot čudež. Hanuka še danes vernike opominja, naj čudeže iščejo v svojemu vsakdanu.

Praznični čas verniki namenijo predvsem druženju in različnim družabnim igram, poleg verskih obredov praznik zaznamujejo tudi posebne jedi, pripravljene na olivnem olju, ki je simbolično povezano s praznikom. Prav tako je za hanuko značilno medsebojno obdarovanje.

spc/apo
© STA, 2014