Dnevnik: Mučiti brez posledic (12. 12.)

Ljubljana, 12. decembra - Svetovna javnost ima najboljši mogoči vir, da so ZDA kršile ženevske konvencije: ameriškega predsednika. A to ne zadošča za začetek preiskave, v komentarju glede senatnega poročila o mučenju terorističnih osumljencih piše Dnevnikov komentator Andrej Brstovšek.

Ameriškemu predsedniku Baracku Obami je treba priznat, da je na začetku mandata opravil z Bushevo dediščino, odpravil sporne metode zasliševanja in tajne zapore ter se lotil zapiranja Guantanama. Tudi sama objava poročila, kar je sicer zasluga demokratov v senatu, ni bila lahko. Toda tu je potegnil črto: od začetka je bil proti pregonu agentov Cie z argumentom, da so po enajstem septembru delovali v ozračju hudega pritiska preprečiti še kak napad in da so jim sporne metode uzakonili na pravosodnem ministrstvu pod Bushevo vlado, piše komentator.

Če vse, kar je doslej kapnilo v javnosti, ne zadošča za preiskavo, potem se s tem ne le poveča tveganje, da se bo dejanje nekoč ponovilo, ampak ZDA same slabijo integriteto svojih institucij, ki na zlorabe opozarjajo. Pri čemer oblasti v nasprotju s Fergusonom in Long Islandom niso pod nobenih večjih pritiskom javnosti, kjer se polemika v veliki meri vrti okoli ugotovitve, da mučenje ni prineslo nobene koristne informacije. Če bi jo - bi bilo potem upravičeno?, se ob koncu sprašuje Brstovšek.

mlj/apo
© STA, 2014