Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Nemška centralna banka oklestila napoved gospodarske rasti

Berlin, 5. decembra - Nemška centralna banka je oklestila napoved rasti največjega gospodarstva območja z evrom. Za prihodnje leto je dosedanjo napoved prepolovila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nemška Bundesbank pričakuje, da se bo bruto domači proizvod (BDP) države letos okrepil za 1,4 odstotka, potem ko je še junija napovedovala 1,9-odstotno rast.

V prihodnjem letu pa se bo rast upočasnila na enoodstotno, preden bo nemško gospodarstvo znova ujelo veter v jadra in leta 2016 zraslo za 1,6 odstotka, kažejo napovedi banke. Prejšnja napoved je za prihodnje leto napovedovala dvoodstotno, za leto 2016 pa 1,8-odstotno gospodarsko rast.

"Nemško gospodarstvo je v drugem in tretjem četrtletju letošnjega leta izgubilo velik del zagona in stopilo na pot počasnejše rasti," je zapisala Bundesbank. Kot so spomnili, je bil začetek leta zelo pozitiven, delno tudi zaradi ugodnih vremenskih pogojev, a BDP v drugem in tretjem trimesečju ni zdržal enakega tempa.

Vseeno v centralni banki poudarjajo, da nemško gospodarstvo ostaja v dobri formi, ki ne koristi le domačemu gospodarstvu, ampak nemškim izvoznikom tudi omogoča krepitev položaja na tujih trgih. "Te priložnosti se bodo še povečale tekom leta 2015, če se bo gospodarsko okrevanje v območju evra okrepilo in bo svetovna trgovina pridobila zagon," še navajajo.

mg/bg
© STA, 2014