Začenja se jesenska akcija cepljenja lisic proti steklini

Ljubljana, 4. oktobra - Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin danes začenja z jesensko akcijo cepljenja lisic proti steklini. Glavni namen akcije je varovanje ljudi pred to boleznijo ter zaščita populacije lisic v slovenskih gozdovih in tako preprečitev širjenja bolezni, potekala pa bo predvidoma do 20. novembra.

Novo mesto.
Vaba s cepivom za cepljenje lisic, steklina.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Vsako leto namreč za to boleznijo po svetu umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok, so v sporočilu za javnost zapisali na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

S položenimi vabami nameravajo tako aktivno zaščititi populacijo lisic v slovenskih gozdovih, ki predstavlja rezervoar stekline, ter tako preprečiti širjenje bolezni.

Lani je bilo v Sloveniji na steklino pregledanih 1918 živali. Največji delež odpade na lisice, pregledanih je bilo 1743, od tega je bila prisotnost virusa stekline ugotovljena pri eni lisici.

Polaganje vab se bo izvajalo na celotnem ozemlju Slovenije, z višine 300 metrov jih bodo polagala letala. Ta bodo uporabljala letališča na Brniku, v Portorožu, Murski Soboti in Novem mestu, po potrebi pa bodo vključili tudi letališča v Celju, Slovenj Gradcu in Divači.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin medtem opozarja, naj se ljudje nastavljenih vab za lisice ne dotikajo in naj o tem poučijo tudi otroke. Če vabo najdejo na svojem dvorišču ali vrtu, naj jo primejo z vrečko in odvržejo v najbližji grm ali v smeti.

V primeru, da vsebina vabe pride v stik s sluznico ali svežo rano, je treba to mesto dobro sprati in umiti z milom.

Stik z vabo se obravnava kot ugriz stekle živali, zato je treba ob morebitnem stiku nemudoma obiskati najbližjo antirabično ambulanto. Obisk ambulante svetujejo tudi v primeru ugriza ali praske potepuške ali divje živali. Svetujejo tudi izogibanje stikom s potepuškimi in divjimi živalmi. V času akcije je tudi prepovedano prosto gibanje psov na javnih mestih.

Več o steklini in akciji cepljenja je moč najti na spletni strani uprave http://www.uvhvvr.gov.si/si/delovna_podrocja/zdravje_zivali/bolezni/steklina/.

kk/jes
© STA, 2014